ג'רום ("ג'רי") סיינפלד (באנגלית: Jerome Allen "Jerry" Seinfeld; נולד ב-29 באפריל 1954 בברוקלין שבניו יורק) הוא שחקן, קומיקאי וסטנדאפיסט אמריקאי ממוצא יהודי. ג'רי סיינפלד הינו אחד הכותבים והשחקן הראשי בסדרה האמריקאית המצליחה הנושאת את שמו "סיינפלד", בה הוא משחק את עצמו.
ג'רי סיינפלד החל דרכו כקומיקאי במות, והמשיך ביצירת הסדרה "סיינפלד" כשדרכן הוא מבדר ומבקר את דרכיה המוזרות של האנושות ושל בני האדם. הוא אף כתב מספר ספרים מצליחים, חלקם תורגמו לעברית, וביניהם ספר ילדים.
חייו לפני הסדרה--
סיינפלד נולד בברוקלין שבניו יורק להורים יהודיים - אביו ממוצא יהודי-הונגרי, אמו ממוצא יהודי-סורי. סיינפלד מספר כי הוקסם על ידי קומיקאים כבר בגיל 8, כשצפה בהם בטלוויזיה: אני זוכר את הוריי אומרים לי, "העבודה של האיש הזה לצאת לבמה ולהצחיק אנשים". לא יכלתי להאמין. "זאת כל העבודה שלו?" שאלתי. "אתם צוחקים עלי?" והם ענו "לא, זה הוא שצוחק עלינו".
סיינפלד למד בבית ספר יסודי ותיכוני במחוז נסאו, ובאוניברסיטה במחוז אוסווגו שבצפון מדינת ניו יורק אם כי הוא הועבר ממנה לאחר מספר סמסטרים לאחת המכללות של האוניברסיטה העירונית של ניו יורק. ג'רי גם הספיק להתנדב בקיבוץ סער בצפון ישראל בגיל 15 בשנת 1970. במשך הזמן ששהה במכללה היה למתאבק חובבני, ונתן לעצמו את הכינוי "היהודי האימתן" (The Jewish Terror). ב-1976, מיד לאחר שסיים את הלימודים ניסה את עצמו בערבי במה פתוחה בלוס אנג'לס (מועדון הערב "אימפרוב") וברשת מועדוני הסטנד-אפ הניו-יורקיים Catch a Rising Star, שם היה מוכר כבעל מוסר עבודה גבוה. מסופר כי באחד הפעמים נסע אל המועדון באמצע סופת שלג איומה, רק כדי לגלות את המקום ריק מאדם. קצת לאחר הופעות אלו, זכה להופיע בספיישל של רודני דיינג'רפילד ב-HBO. ב-1979 ג'רי קיבל תפקיד משנה בסדרת קומדיית מצבים בנסון בתור "פרנקי" אבל כמה ימים אחר כך הוא שם לב שהוא לא קיבל תסריט לפרק הבא, איך בסוף זה מדובר שפיטרו אותו מהסדרה אחרי שלושה פרקים משום שהיוצרים אמרו שהוא פשוט לא מתאים.
משנת 1981 החל סיינפלד להופיע בקביעות בתוכניות אירוח שונות, במיוחד בטונייט שואו של ג'וני קרסון, בבנסון ובלייט נייט של דייוויד לטרמן. במשך השנים הבאות המוניטין שלו גדל עד אשר זכה לתוכנית ספיישל משלו ב-HBO בשנת 1987.
סיינפלד - הסדרה--
סיינפלד (באנגלית: Seinfeld) היא קומדיית מצבים אמריקאית פופולרית זוכת פרס אמי, אשר שודרה מה-5 ביולי 1989 עד ה-14 במאי 1998. התוכנית נוצרה על ידי לארי דייוויד וג'רי סיינפלד, הופקה על ידי Castle-Rock Entertainment (שהייתה אז בניהולו של השחקן והמפיק רוב ריינר) והופצה על ידי Columbia Pictures Television (כעת Sony Pictures Television).
בהיותה אחת מהתוכניות הפופולריות ורבות ההשפעה של שנות ה-90 בארצות הברית, היא ממצה בתוכה את התרבות האירונית והאנוכית של העשור. ב-2002, עיתון הטלוויזיה TV Guide פרסם רשימה של 50 תוכניות הטלוויזיה הגדולות של כל הזמנים, ודרג את "סיינפלד" במקום הראשון.
ג'רי סיינפלד משחק בסדרה את הדמות הראשית, אשר קרויה על שמו ומבוססת בצורה כמעט מוחלטת על חייו. בהתאם לכך רוב האירועים בסדרה מתרחשים בדירתו של ג'רי בחלק המערבי העליון של מנהטן, ניו יורק. בסדרה מוצג צוות דמויות המורכב מחבריו ומכריו של ג'רי - קוזמו קריימר (מייקל ריצ'רדס), ג'ורג' קוסטנזה (ג'ייסון אלכסנדר) ואיליין בניס (ג'וליה לואי-דרייפוס).
בישראל הסדרה שודרה לראשונה בערוץ 3 בכבלים, לאחר מכן בשידורים חוזרים בערוץ 10, וכיום בערוץ 2, ביפ וערוץ סטאר וורלד שסיים את שידוריו בישראל ב-2009.
סקירה כללית--
התוכנית נודעה היטב בתואר "התוכנית על כלום" (ביטוי אשר הוטבע בסדרה עצמה, בפרק בו מתוארים ניסיונותיהם של ג'רי וג'ורג' ליצור רעיון לקומדיית מצבים), מכיוון שעיקר הקומדיה היה מבוסס סביב הפרטים הזניחים של חיי היום-יום, ולרוב עסק בהתנצחויות קטנוניות ומזימות מפורטות על-מנת להשיג יתרון, ולו הקטן ביותר, על פני אנשים אחרים. סיינפלד עצמו מספר שהרעיון הראשוני שלו - והסיבה לקטעי הסטנדאפ שסיימו כל תוכנית - היה שהתוכנית תהיה מבוססת על הדרך בה קומיקאי מלקט חומר עבור המופע שלו. הדמויות בסדרה תוארו כאנוכיות ובלתי מוסריות לחלוטין, מאפיינים אשר הוקצנו בצורה קומית. (עם זאת, מעניין הוא שהמוטיב המשותף לכל הדמויות הוא ניסיונותיהן לעשות דברים נחמדים עבור אנשים, רק כדי לקבל תוצאה הפוכה ולא רצויה.) בניגוד לקומדיות מצבים אחרות, היוצרים השתדלו שלא לשקוע בסצינות רגשניות, מה שנתן לסדרה את הטון המיוחד, הקר והציני שלה. יוצרי הסדרה השתדלו להציג אנשים אמיתיים במקום הדמויות הבדיוניות והאידאליות הנראות לעתים קרובות בטלוויזיה. זאת, למרות שרבות מעלילות הסדרה כוללות שרשרת אירועים סבוּכה, ולעתים מחזורית, אשר מתאחדת בסוף כדי ליצור אירוניה גדולה.
תוכניות טלוויזיה קודמות היו מבוססות כמעט תמיד על משפחה או עמיתים לעבודה, אך "סיינפלד" מבססת את עצמה כדוגמה נדירה לקומדיית מצבים בה אף אחת מהדמויות אינה קשורה בקשר דם לאחרת, או מועסקת באותו מקום. למעשה, דמויות רבות אינן מועסקות כלל.
בעונות הראשונות של הסדרה, בתחילתה וסופה של כל תוכנית, הוצג סיינפלד כאשר הוא מגיש קטעי סטנד-אפ פרי עטו, אשר קשורים לנושאי האירועים המתוארים בעלילה. ניתן לראות כי ההבדל בין השחקן ג'רי סיינפלד לבין הדמות המגולמת על ידו מטושטש בכוונה תחילה. בעונות מאוחרות יותר, קטעי הסטנד-אפ האלה הופיעו בתדירות נמוכה יותר. כל הדמויות הראשיות עוצבו לפי מכרים בחיים האמיתיים של ג'רי סיינפלד או לארי דייוויד. למעשה, רבות מהעלילות מבוססות על מקרים מקבילים בחיים האמיתיים - כמו ה"נאצי של המרק", דמות המבוססת על בעל מרקייה בשם אל יאגנה.
עוד הפרה של המוסכמה הפיקטיבית של בידוד הדמויות מהשחקנים המגלמים אותן, והפרדת עולם הדמויות מעולמם של השחקנים והקהל, הייתה עלילה מתמשכת שבה הדמויות עוסקות בקידום קומדיית מצבים טלוויזיונית בשם "ג'רי". "ג'רי" דמתה מאוד ל"סיינפלד" בכך שסיינפלד שיחק את עצמו, והתוכנית הייתה מבוססת "על כלום". "ג'רי" הוצגה לעולם לראשונה בסיום העונה ב-1993, בפרק שנקרא "הפיילוט". עלילה זו, ביחד עם דוגמאות נוספות של אזכור-עצמי, הובילו רבים מהמבקרים להצביע על טבעה הפוסט-מודרניסטי של הסדרה.
התוכנית הוצגה לראשונה תחת השם "סיפורי סיינפלד" (זהו גם שם הפיילוט, לו ניתן שם נוסף מאוחר יותר: "חדשות טובות, חדשות רעות") ביום חמישי, 31 במאי 1990 ברשת NBC. סיינפלד לא נחלה הצלחה מיידית. לאחר שידור הפיילוט, ב-5 ביולי 1989, לא היה נדמה שהתוכנית עומדת להיבחר על ידי NBC, והיא הוצעה לרשת Fox שסירבה להצעה. רק הודות לריק לודווין, ראש מחלקת התוכניות הליליות והאירועים המיוחדים ב-NBC, שהעביר כספים מתקציבו צולמו ארבעה פרקים נוספים. הסדרה שודרה במשך 9 שנים וארכה 180 פרקים כשפרק הסיום שלה ששודר ביום חמישי, 14 במאי 1998, נצפה על ידי קהל עצום, המוערך בכ-76 מיליון צופים. הפרק שודר בישראל במקביל לשידור בארצות הברית בערוץ 3 של הכבלים, ללא תרגום. ישראל הייתה המקום היחיד מחוץ לארצות הברית בו שודר הפרק בזמן אמת כהמשך ישיר להצלחה הגדולה שהייתה לסדרה בישראל. ג'רי סיינפלד מחזיק בשיא "השחקן שסירב להכי הרבה כסף" לפי ספר השיאים של גינס, מכיוון שסירב להצעה להמשך התוכנית עבור 5 מיליון דולרים לפרק. כמו כן, הוא מחזיק בשיא "השכר השנתי הגבוה ביותר לשחקן טלוויזיה אי פעם". הסדרה עצמה מחזיקה בשיא "מחירי הפרסום בטלוויזיה הגבוהים ביותר".
דמויות ראשיות--
ג'רי סיינפלד-
ג'רום "ג'רי" סיינפלד (ג'רי סיינפלד) הוא הדמות הראשית של הסדרה, עובד כסטנדאפיסט. מערכות היחסים שלו הן דבר חשוב בעלילה אך לעתים נדירות הן מחזיקות יותר מפרק אחד. ג'רי נראה כדמות הנורמלית היחידה בסדרה, אך יש לו אובססיה לניקיון והיגיינה, דגני בוקר, וסופרמן.
ג'ורג' קוסטנזה-
ג'ורג' לואיס קוסטנזה (ג'ייסון אלכסנדר) הוא גבר "נמוך, שמן, קשה-תפיסה ומקריח" (כך תואר על ידי איליין באחד הפרקים). ג'ורג' הנוירוטי הוא שקרן מלידה, אחד ששונא את עצמו ונשלט בידי הוריו, פרנק ואסטל.
הוא הועסק בעבודות רבות, כולל כאלה בהן עבד בתור סוכן נדל"ן ועוזר מזכיר הנסיעות של הניו יורק יאנקיז. הוא גם עבד למשך זמן קצר בחברה המספקת ציוד ספורט הנקראת "Play Now" וב-"Kruger Industrial Smoothing". כמו כן, הוא עבד למשך תקופה קצרה מאוד ב-"Pendant Publishing". במשך תקופה לא קצרה ג'ורג' היה מובטל. מערכות היחסים שלו עם נשים תמיד היו כישלון. למרות זאת, בצורה אירונית משהו, מערכת היחסים הנוראה ביותר שלו - אירוסים לסוזן רוס (אשר גולמה על ידי היידי סווידברג), הייתה אחת ממערכות היחסים שהסתיימו בצורה "טובה" עבור ג'ורג' (הוא פחד מנישואים ומותה של סוזן הושיע אותו). בין תכונותיו וכישרונותיו הבולטים: אמירת שקרים (הוא טבע את המשפט "זה לא שקר אם אתה מאמין בזה"), משחק הווידאו פרוגר, חנייה במקביל והיכולת לנקוב בשמם של השירותים הטובים ביותר הקרובים למקום נתון במנהטן.
איליין בניס-
איליין מרי בניס (ג'וליה לואי-דרייפוס) היא דמות נבונה ואסרטיבית אך שטחית וחמת מזג. איליין היא לעתים קרובות קורבן של הנסיבות, המופיעות בדמות הסתבכותה במזימות חבריה, דרישות בלתי הגיוניות מצד מעסיקיה ולעתים אף חוסר האדיבות של אנשים זרים. בתקופה הקודמת לעלילת הפרקים הראשונים בסדרה איליין וג'רי ניהלו מערכת יחסים רומנטית; הם נפרדו ונשארו ידידים טובים.
קוזמו קריימר-
קוזמו קריימר (מייקל ריצ'רדס) הוא גבוה, בעל שיער פרוע, וכמעט תמיד לובש מכנסיים קטנים ממידותיו. קרמר הוא הדמות המוזרה ביותר בסיינפלד. הוא בדרך כלל מכוּנה בשם משפחתו. הוא מפורסם בשל ה"כניסה" שלו, בעת שהוא פותח את הדלת לדירתו של ג'רי ומחליק אל תוך החדר. עד לעונה השישית, שמו הפרטי לא היה ידוע. ברגע ששמו המלא נחשף, בפרק "ההחלפה", על ידי אמו, באבס קרמר, דמויות שוליות החלו לקרוא לו "קוזמו", אך הקבוצה הראשית המשיכה לכנותו "קריימר". בפרק הפיילוט, ג'רי למעשה קורא לו "קסלר", מכיוון שהכותבים חששו מדרישת זכויות לשם מ"קריימר" של החיים האמיתיים.
מכיוון שנראה שהוא מובטל נצחי (מלבד כמה דוגמאות נדירות), הוא מעורב תכופות ברקיחת מזימות מטומטמות שמטרתן להניב לו כסף, ורוב ההמצאות הן שלו. בהיותו אחת מהדמויות הכי פופולריות בסדרה, הוא לעתים קרובות מכונה "דמות האקשן" שמושכת את תשומת לב הקהל באמצעות התנועות המצחיקות ויוצאות הדופן שלה.
בניגוד לדמויות האחרות, מוזרותו הובילה אותו להיות זה שכמעט תמיד אומר את האמת בפרצוף. הוא גם מפתיע לעתים קרובות בכך שהוא הדמות היחידה שמגנה בדבקות על המוסכמות החברתיות. הוא חבר טוב של ניומן, בנוסף למגוון רחב (רובו אינו מופיע בסדרה) של מכרים ושותפים מפוקפקים, ביניהם לומז ובוב סקאמאנו. על אף מוזרותו, קריימר קוצר הצלחה רבה אצל נשים.
דמותו מבוססת על שכנו של לארי דייוויד, קני קריימר, ש"מסע המציאות של סיינפלד" שהוא עורך בחיים האמיתיים מופיע באחד מפרקי הסדרה בתור "מסע המציאות של ג'יי פיטרמן".
דמויות משנה--
משפחתו של ג'רי-
- מורטימר "מורטי" סיינפלד (ברני מרטין): אביו של ג'רי.
מורטי עבד למחייתו במכירת מעילי גשם במשך 38 שנים, ומחשיב את המצאתו של "מעיל גשם חסר חגורה" כעבודת חייו. הוא ואשתו הלן הם פנסיונרים בבית משותף בפלורידה.
- הלן סיינפלד (ליז שרידן):
אימו של ג'רי. פנסיונרית אשר גרה בפלורידה, ותמיד דואגת למצבו הכספי של ג'רי. המשפט הידוע ביותר שלה, מכוון לג'רי, ואומר: "איך מישהו יכול לא לאהוב אותו?".
- דוד ליאו (לן לסר):
דודו של ג'רי. מוצג כאדם גס וטרחן ולרוב הוא מתרברב בקשר לבנו ג'פרי העובד במחלקת הפארקים הממשלתית.
הוריו של ג'ורג'-
- פרנק קוסטנזה (ג'רי סטילר):
אביו של ג'ורג' קוסטנזה ונשוי לאסטל קוסטנזה. דמותו היא מאוד קולנית, נוירוטית ואקסצנטרית. לא אכפת לו במיוחד מג'ורג' - וכך, כשג'ורג' סטיינברנר, הבעלים של הניו-יורק יאנקיז והבוס של ג'ורג', מגיע לבית משפחת קוסטנזה ומודיע להם (בטעות) שג'ורג' מת, פרנק עסוק בלצעוק עליו "למה לעזאזל החלפת את ג'ו ביונר?!". בפרק אחר מודיע פרנק לג'ורג': "אנחנו אוהבים אותך כאילו היית הבן שלנו, אבל גם להורים יש גבולות".
- אסטל קוסטנזה (אסטל האריס):
אימו של ג'ורג'. בסדרה היא מצטיירת כ"אם היהודייה" המרגיזה, אשר מבלה לכאורה את רוב זמנה בצווחות כנגד ג'ורג' ופרנק. ג'ורג' העיר פעם אחת, כי כל חייו לא שמע אותה צוחקת. הוא משוכנע שהיא אוהבת את לויד בראון, מכר ילדות שלו, יותר ממנו.
- ניומן (ויין נייט):
השכן של ג'רי ושל קריימר. עובד בדואר. מתעב את ג'רי ובו בזמן חבר טוב של קריימר. לעתים נחשב ניומן כנבל של הסדרה.
החיים אחרי "סיינפלד"--
בשנת 1998, סיינפלד יצא למסע הופעות מיוחד שכותרתו "אני מספר לך את זה בפעם האחרונה". אלבום הנושא את אותו שם יצא באותה שנה, עם החומרים מהמופע.
לאחר שהופסק שידורה של הסדרה, חזר סיינפלד למקורות, והחל להופיע שוב במועדני סטנדאפ. תהליך השגת החומרים למופע שלו הוסרט לסרט התעודה "הקומיקאי". סיינפלד גם כתב מספר ספרים, שרובם חומרים ממופעים ישנים שלו.
חברת האשראי אמריקן אקספרס שכרה את שרותיו של סיינפלד למסע פרסום שכלל מספר מצומצם של סרטונים. סיינפלד הופיע בפרסומת אחת באורך דקה ששודרה במחצית הסופרבול 2001, ובשתי פרסומות לאינטרנט, שבוימו על ידי בארי לוינסון ומציגות את סיינפלד עם גיבורו משכבר הימים סופרמן.
הוא שיחק כאורח בסדרת הקומדיה "רוק 30" ועוד כמה תוכניות בתפקיד קטן כאורח.
בשנת 2007 סיינפלד הפיק וכיכב בתפקיד הראשי בסרט אנימציה תלת-ממדי בשם "כוורת בסרט" אשר יצא לאקרנים ב-2 בנובמבר 2007. במסגרת יחסי הציבור שליוו את יציאת הסרט הגיע סיינפלד ב-23 בנובמבר 2007 לביקור בן מספר ימים בישראל. בביקורו, נפגש עם נשיא המדינה, ראש הממשלה והשחקן שמדבב בעברית את תפקידו של סיינפלד אייל קיציס.
חיי משפחה--
סיינפלד נולד למשפחה יהודית, ומחשיב עצמו ליהודי חילוני, למרות התעסקות קצרה בתורת הסיינטולוגיה.
הוא החל לצאת עם ג'סיקה סקלר לאחר שנפגשו במועדון ספורט של ריבוק, על אף שהייתה בזמנו נשואה טרייה למישהו אחר. הם התחתנו ב-25 בדצמבר 1999. נולדו להם שלושה ילדים: הבת סשה (7 בנובמבר 2000), הבן ג'וליאן קאל (1 במרץ 2003) והבן שפרד קלן (22 באוגוסט 2005).
מקור: ויקיפדיה
תגובות
Please log in / register, to leave a comment